Fjärde gången gillt

I år skulle vi bli 19 personer hemma hos oss på julafton. Planeringen gick som vanligt smidigt. Vi kör knytis och alla hjälps åt. Jag hade köpt en ny röd klänning.

Men så drar jag på mig covid. Så vansinnigt trist. Att få covid när Parkinson redan plågar med värk och orkeslöshet är inte rättvist. Sover mig igenom två veckor i princip.

Men testar positivt även en tredje gång dan före dan. Känner mig riktigt skräpig. De fyra över 80 år vågar såklart inte utsätta sig. Och familjen som ska resa till solen tackar nej. Och sist men inte minst vår älskade som har en reumatisk underliggande sjukdom. Självklart vill jag inte smitta någon.

Så här stod vi bla med 3,5 kg skinka och 3 kg potatis. På tre personer. En del av det skulle nu till svärföräldrarna i Nacka. De i sin tur hade bla gjort inlagd sill, lax carpaccio och gravad lax. Vi två familjer i Sollentuna ville absolut ha lax carpaccio. Släktens 85-åring hade gjort tre Jansson varav den ena nu åkte till Solna. De får även senapssillen och ansjovissillen. Solna har bakat saffranskladdkaka och godis. Alla vill ha det. Familjen som är relativt nyinflyttad (renoverar) köper familjesushi till julbordet. De köper också alkoholfri dryck. De på Ingarö gör/köper bla köttbullar och prinskorv. Oj oj oj påsarna packade och nu ska de fraktas runt.

Traditionerna får också jämka på sig lite. Barnen (som är vuxna) brukar alltid klä granen dagen innan. Inga barn hemma innebär att jag klär granen. Men oj vad jag knäckte mig orkesmässigt.

Julstrumpor ska absolut inte prioriteras bort pga covid. De vuxna barnen är tydliga. Tomten får krypa ner i en Solna-skorsten istället. Utom en strumpa som ska levereras i Sollentuna för personen förmodligen redan fått covid isåfall. Vojne vojne.

Sedan blir det FaceTime kors och tvärs.

Nåja, vad är väl en julafton med nära och kära? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar!

Idag på juldagsmorgonen tar jag mitt fjärde covidtest. Äntligen! NEGATIVT. Det viktiga är att jag bygger upp en energidepå och motståndskraft nu. Vi får boka in en ny julafton.

4 reaktioner på ”Fjärde gången gillt

 1. Jessica Genlott december 25, 2022 / 12:11 e m

  ❤️🎄🎅🏻🤶🏻God jul underbara ni och stackars er.
  Ta hand om er och stor varm krya kram❤️🎄🤶🏻🎅🏻
  Jessica med familj

  Gilla

 2. Ulla december 26, 2022 / 10:30 f m

  Stackars er! Men hoppas ni får hjälp att äta upp skinkan nu 😍 God jul!! 🧑‍🎄🎄🌟❤️

  Gillad av 1 person

 3. Ewa Wikestam februari 10, 2023 / 10:15 e m

  Hej Eva! Vart tog du vägen? Jag saknar dina kloka ord med hög igenkänningsfaktor . Det är så skönt att ”prata med” någon som vet vad vi pratar om, vi Parkinsonpatient.
  Hälsningar från Ewa

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s