Parkinson+Covid=SKIT

Månaden börjar med att jag är halvtidssjukskriven. Jag har alltså Parkinson ”på förmiddagarna”. Sjukdomen är kronisk och progressiv. Eftersom träning och vila är så viktigt måste jag prioritera tid för det.

Några dagar in på december blir jag rejält förkyld. Halsont, ont i kroppen etc och håller mig hemma. Då är jag ”Parkinsonsjuk fm som vanligt. Förkylning på em. Efter ett visst antal dagar behöver arbetsgivaren läkarintyg. Läkarna på vårdcentralen är sjuka så jag får träffa läkare digitalt via ”Alltid öppet”.

Ok jag är Parkinsonsjuk fm men tillräckligt frisk för att jobba em. Jag har precis legat med över 39 grader och sovit dygnet runt – det gör ont i en svag Parkinsonkropp.

Att ha Parkinson i sig är tufft med värk, stelhet och trötthet. Att sedan lägga covid på detta skruvar till sjukdomsbilden.

Även om de administrativa systemen måste ha olika koder för olika sjukdomar så är jag som människa sjuk dygnet runt. Jag har inte Parkinson på fm och covid på em.

Varför kan inte vården se helheten.

4 reaktioner på ”Parkinson+Covid=SKIT

 1. Ewa Wikestam januari 1, 2023 / 12:36 f m

  Exakt! De kan inte se helheten Det sa jag till en Fk- tjänsteman som avslagit min överklagan när jag brutit axeln i en cykelolycka. Då skulle jag plötsligt kunna jobba heltid. Med bruten Axel ” det framgår inte av läkarintyget från ortopeden att du har Parkinson ” Jag kämpade till högsta instans. men förgäves. Kram Ewa

  Gillad av 1 person

  • ejnebornochparkinson januari 1, 2023 / 10:34 f m

   Hej Ewa! Det kan ju inte vara ditt ansvar att det inte framgick. Och varför kunde de inte ändra beslutet med vetskap om diagnosen? Så nu jobbar du heltid?
   Kunskapen om Parkinson är för låg. Sorgligt när läkare inte känner till att det innebär mer än tremor. Och för jäkligt att inte bli trodd. Min neurolog däremot känner till mina symtom och kan förstå helheten. Att ge en rättvis beskrivning till en telefonläkare som aldrig träffat mig på en extremt kort tid känns orimligt. Till sist ger man upp.

   Gilla

 2. Ewa Wikestam januari 1, 2023 / 5:38 e m

  Hej! Detta hände för 5 år sedan. Nu är jag pensionär, tack och lov och slipper bråka med dem.
  Jag blev sjukskriven 8 veckor av ortopeden, fick 4 dagars sjukpenning.!!

  Kram Ewa

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s