Ensamhet, tvåsamhet och flersamhet

Är det bra eller dåligt? Ensam låter liksom så sorgligt. Men det kan för en aktiv person vara rätt skönt att vara ensam ibland. Fast då pratar vi om vald ensamhet. Om någon säger att de är ensamma till exempel en kväll, ja då är det nära till hands att tycka synd om den personen. Fast jag kan tycka det är skönt att vara själv kortare tid.

Jo, jag är livrädd för att vara permanent ensam. Att inte synas eller finnas. Ingen som saknar. Tack och lov för ett rikt liv med många i min närhet. Då menar jag inte fysisk närhet utan nära framför allt i känslan.

En person som står mig mycket nära sa en gång att hon skulle vara ensam en helg. Såklart försökte jag hitta lösningar. Men denna underbara människa sa helt självklart: ”Låt mig få vara introvert ikväll för jag behöver det. Jag behöver vara själv. Så laddar jag ny energi”. Wow, så klokt sagt. När jag är slutkörd tankar inte jag heller energi genom att gå på fest eller åka in till stan. Jag behöver vara själv. Lite introvert som sagt. Hennes ord beskriv exakt vad jag kan känna.

Men observera att jag är rädd för ensamheten. Den som man inte väljer själv. Den som har koll på min almanacka vet att jag är väldigt lite ensam. Jag borde kanske boka in lite introvert tid ibland…. Egentligen är tvåsamheten väldigt mycket bäst. Att leva med någon i sin närhet som finns i motgång som medgång. Ändå kan man få sitt egna space. Men barnen då? Ja flersamheten är ju en rikedom. Och nära och kära. Mycket trevliga middagar och extroverta tillfällen som också behövs.

Ja, hur ska jag nu ha det? Lite av varje är nog som bäst. Men ikväll somnar jag ensam. Ja med mina två lakritstroll förstås. Sov gott vare sig du är ensam, tvåsam eller flersam.

4 reaktioner på ”Ensamhet, tvåsamhet och flersamhet

 1. Ewa Wikestam november 19, 2022 / 3:42 f m

  Hej! Var glad och tacksam att du har någon vid din sida . När mr P anlände till mig var jag fortfarande underisen efter en skilsmässa 4 år tidigare.
  Jag är övertygad om att mitt tillstånd gjorde det lättare för mr P att ockupera min kropp.
  Nu 15 år senare, fortfarande ensam, kämpar jag för att klara mig själv. Det är inte alltid lätt. När Off- perioden slår till och benen. vägrar fungera och jag lyckats släpa mig till soffan, upptäcker att jag glömt telefonen eller tabletterna eller något annat viktigt, då önskar jag att det hade funnits någon att ropa på.

  Gilla

  • ejnebornochparkinson november 19, 2022 / 7:37 f m

   Åhh Ewa jag är enormt glad och tacksam för de som står mig nära. De betyder allt. Ville bara reflektera över att en kväll i egen vald ensamhet kan vara något bra. För mig. Då och där. Det måste vara enormt tufft med ofrivillig ensamhet med PS. Kram

   Gilla

   • Ewa Wikestam november 20, 2022 / 9:17 f m

    Jag menade inte att det är fel att välja ensamhet ibland. Det gjorde jag också under mitt äktenskap, men som du också säger: det är skillnad på frivillig och ofrivillig ensamhet.
    Jag har två döttrar och fyra barnbarn inom 3 mils avstånd, så det är inte SÅ synd om mig. Men man vill ju inte besvära i onödan. Kram Ewa

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s