Är du tillräckligt frisk för att vara sjuk?

Det är banne mig inte lätt att vara sjuk. Och då menar jag inte den fysiska aspekten. Inte heller den psykiska. Första tiden är det ju för allvarligare sjukdomar fullt fokus på diagnos och symptomlindring. För mig tog det nästan sju månader att få hyfsat ordning på dessa delar. Gissa hur mycket energi jag haft för annat… Såklart är jag inte mirakulöst botad denna vecka men detta är första veckan då jag känner att jag kan ”leva utanför min bubbla”. Jag vet att det är tidsbegränsat och passar på att njuta här och nu. När nästa svacka kommer känner jag mig trygg med att veta att jag har världens bästa Parkinson-team som hjälper mig skruva på medicineringen och annat som kan förbättra min livskvalitet. 

Men till det här kommer då en ”hård” aspekt” – pengar, ansökningar, försäkringar, intyg, koder, samtal osv. Mår man riktigt dåligt orkar man inte bry sig om detta utan hoppas det löser sig. Lönen blir såklart lägre i den omfattning man är sjukskriven. Sjukpenning från Försäkringskassan trillar istället in. När jag hade varit sjukskriven mer än 90 dagar fick jag via min arbetsgivare även sjukpension. Tack vare en sjukvårdsförsäkring fick jag snabbt tid hos neurolog när läkaren på VC konstaterade tremor i höger arm. Kanonbra!

Men det stannar inte där. Jag har tydligen en sjuk- och efterlevandeförsäkring som kommer att ge mig en summa. Inom samma försäkring har jag dessutom diagnosförsäkring som ger mig ett större engångsbelopp. Sedan visade det sig att jag också har en sjukförsäkring via fackförbundet som jag bör få en skvätt från. Och det kan dessutom vara så att min man har en sjukförsäkring genom sitt fackförbund som omfattar medförsäkrad, dvs mig. Det återstår att kolla. En dag när energi finns. 

Såklart har jag inte detta gratis utan jag har betalat premier och förmånsbeskattats under ett antal år. Fast har ärligt talat inte alls haft koll på alla dessa små pengapåsar som nu trillar in. Och inte blir jag heller rik på det. Men givetvis blir jag väldigt tacksam för varenda krona. Jag hade kanske inte orkat grotta i detta själv. Vilka sjuka orkar det? Nu har jag en fantastisk svägerska som har desto bättre koll på sånt här. Så stort TACK bästa Helena ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s