Skitig hjärnbubbla

Brottas med sjuk hjärntrötthet. Mitt absolut värsta symtom nu. Sover och sover. Prioriterar var jag lägger min energi. Ändå är jag så otroligt trött. I huvudet. Jag kan inte ”sova bort” hjärntröttheten. Det syns inte utåt. Du behandlar mig som vanligt då jag ser ut som vanligt. Det är jag förstås väldigt tacksam för. Men energinivån tar fort slut och det kan jag ju inte begära att du ska förstå.

Hjärnan är det organ som bränner mest energi. Inte helt otippat kanske. Jag läste att hjärnan utgör 2% av kroppsvikten men att den förbrukar mer än 20%. När vi sover sker en slags städning i hjärnan. Som jag sover så borde min hjärna vara kliniskt ren. Men istället känns det som hjärnan är inflammerad och som full i gröt. Ja väldigt ostädad. Var tog alla städare i min hjärna vägen? Jag behöver en hel jäkla städfirma som gör sitt jobb innan jag blir galen. Jag är seg och långsam. Virrig. Jag har svårt att hålla fokus och koncentrera mig. Jag har svårt att ta in information och sedan minnas. Det är svårt att följa ett längre samtal eller läsa en längre text. Har svårt att komma igång med saker. Jag som är van att vara motor är inte det längre. Hjälp. Håller jag på att bli dement?

Skulle vilja se hur det ser ut inne i min trasiga hjärna. Försöker förstå hur det fungerar och läser mig till att hjärnan har galet många nervceller. Ungefär 100 miljarder i ungdomsåren. Sedan dör en mängd varje dag. Normalt 100 000 om dagen. Nervcellerna är som ”kommunikationscentraler” som tar emot, bearbetar och skickar vidare information. Utrymmet mellan nervcellerna heter synapser (triljoner) och det är här signalsubstanserna jobbar som budbärare för att föra information mellan nervcellerna. Ser framför mig ett myller av aktivitet.

Det finns olika signalsubstanser som har olika signaler att sända vidare. Dopaminet är en av de viktigaste och innehåller signaler för kroppsrörelser och är dessutom nyckelspelare i hjärnans belöningssystemet. Här kommer då Mr Parkinson som en brottsling och angriper den delen av hjärnan som producerar dopaminet (substantia nigra). För lite dopamin ger sämre signaler. Det som händer är att en ansamling protein (Lewykroppar) klumpar ihop sig så att nervcellerna skadas och långsamt dör.

Kan man inte bara ”städa bort” det där jäkla proteinet som vilken smuts som helst?  Hur svårt kan det vara? Snälla släpp ut mig ur min skitiga hjärnbubbla.

 

Bildresultat för hjärntrött

4 reaktioner på ”Skitig hjärnbubbla

 1. Ulla februari 15, 2019 / 5:53 e m

  Vad jag känner igen mig i det du berättar!. Släpp ut oss! 🥊🤼‍♀️😴🤕

  Gillad av 1 person

 2. Tina februari 16, 2019 / 4:03 e m

  Hej Eva !

  Jag beundrar dig för allt du gör. Håller föreläsningar, snart en bok, bloggen plus resten i ditt liv.

  Idag höll jag på att svimma vid kassan på Willys
  Blodsockerfall tror jag att det var. För det blev strax bättre när jag drack läsk. Har också tänkt på alla symtom som har kommit. Tex som trötthet kan inte det bero på medicinerna? Trötthet vet jag är en biv av min medicin. Det har tom neurologen sagt. Jag var inte lika trött innan medicinering. Dock är ju medicinen livsnödvändig. Så det blir små Naps under dagen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s