När gråten blir ett leende

Två veckor har gått. Då jag känt mig så låg och uppgiven. En klar försämring. Tårarna har kommit tillbaks och den inre tremorn tär på mig. Jag bytte från en dopaminagonist till en annan. Men jag tänker för mycket. På hur prestationsprinsessan ska kunna prestera bättre än så här på jobbet i över tio år till. Vill vill vill! Kan dock inte få till energin. Hjärntröttheten har varit fruktansvärd. Ringde neurologen och hon tyckte jag ska börja med levodopa. Det vill säga att jag lägger till en till medicin för att hjälpa kroppen att må bättre. Jag är mest orolig att gå för fort fram. Läkemedlens effekt avtar nämligen med tiden. Jag är ju ”bara” 53 år. Men det viktiga är ju att må bra här och nu. Min neurolog kan ju det här. En dag i taget.

Parkinsonmediciner kan dessvärre inte bota eller bromsa sjukdomen. De kan däremot ersätta bristen på, förbättra verkan av och bromsa nedbrytningen av dopaminet.

Det finns fyra slags medicingrupper som fungerar olika:
1. Levodopa – omvandlas till dopamin i hjärnan
2. MAO-B-hämmare – gör dopaminnedbrytningen långsammare
3. Dopaminagonister – härmar dopamin
4. COMT-hämmare – hämmar dopaminnedbrytningen och planar ut svängningar

Jag har nu mediciner från de tre första grupperna. Levodopa har den mest effektiva symtomlindringen. Tutti tio tabletter. Fyra på morgonen. Tre enligt tidschema (kl 8, 13 och 18 – då jag inte får äta en halvtimme innan eller en timme efter). Slutlgen tre tabletter vid sovdags. Thank God för dosetter och påminnelsealarm på mobilen.

Neurologen sa att det var vanligt att det ofta tar 2-3 år att acceptera sjukdomen. Då hinner känslorna spöka runt en hel del innan jag landar i Parkinsonland. Herregud jag har nog inte förstått vidden av min diagnos, min framtid. Så började jag tänka igen. Framtiden. Ville bara hem och krypa ner under täcket. Längtade efter vårt tysta och mörka sovrum. Inga intryck. Bara lugn. Jag behövde gråta. Släppa fasaden.

Men ibland blir det inte som man tänkt sig. Helt plötsligt växlade den tillbakahållna gråten snabbt till ett överraskande leende. Kom hem och där låg ett paket på köksbordet som jag väntat på. Satt och tittade på paketet från Vulkanmedia. Det första provtrycks-exet av boken hade kommit. Som jag längtat. Paketet fick ligga oöppnat ett tag. Var inte redo känslomässigt. Hade ju fortfarande gråten i halsen. Jag slängde en blick på paketet igen. Pysslade med annat. Kikade igen. Till sist var jag redo. En magisk stund. Min första bok! Vilken häftig känsla. Nu Riga är det bara att trycka hela upplagan!! Det tar några veckor men jag meddelar såklart när och hur du kan beställa den sedan.

Jaha, så kan jag kalla mig författare 🙂

 

28 reaktioner på ”När gråten blir ett leende

 1. Gudrun Danborg februari 27, 2019 / 1:11 e m

  Grattis till din första bok. Du skriver jättebra.
  Känner igen alla tankar du har. 💓💓💓

  Gillad av 1 person

 2. Gudrun februari 27, 2019 / 1:14 e m

  Hej efternamnet blev fel. Kan du ta bort det helt?

  Gilla

 3. Gudrun februari 27, 2019 / 1:21 e m

  Grattis till din första bok. Du skriver jättebra. Känner igen mig i dina tankar. 💓💓💓

  Gilla

 4. Christin februari 27, 2019 / 1:34 e m

  Wow stort grattis! Har alltid drömt om att skriva en bok 📗 detta är ju en fantastisk prestation glöm aldrig det och vad är eg att prestera Eva? Kan det inte bara få vara att dela med sig, umgås m fam och göra så att nära och kära mår bra och att skratta tillsammans 🙏🏻
  Finns så mycket krav på att prestera i allt vi gör idag att vi måste lära oss tänka annorlunda annars kommer vi knäcka oss själva!
  Ta det lugnt och ta vara på dig och de dina. ♥️

  Gillad av 1 person

 5. Annika februari 27, 2019 / 1:52 e m

  Eva🤗❤️ Vilken modig kvinna du är🤗❤️

  Gillad av 1 person

 6. Ulla februari 27, 2019 / 2:39 e m

  Åh grattis Eva!! 🤩 Så spännande!
  Ta hand om dig nu, ibland behöver man bara vara snäll mot sig själv 🥰💕💕🤗🤗

  Gilla

 7. Anna Wall februari 27, 2019 / 4:01 e m

  Jag vill köpa din bok!!💕💕/Kramar Anna

  Gillad av 1 person

  • ejnebornochparkinson februari 27, 2019 / 4:27 e m

   Tack! Återkommer på bloggen när upplagan kommit och hur man kan köpa den 🤗

   Gilla

 8. Agneta Sandeberg februari 27, 2019 / 4:36 e m

  Du är helt fantastisk❤️

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

 9. Jessica Genlott februari 27, 2019 / 5:49 e m

  Woaw vad roligt med en egen skriven bok, du är så duktig Eva. Vilken kämpar glöd du har👏🏻👏🏻👏🏻💕Du är så fantastisk glöm inte det, stor styrke kram❤️💕❤️

  Gillad av 1 person

 10. j greycape februari 27, 2019 / 6:52 e m

  Grattis!!!
  Har en vän som lider av samma sjukdom.
  Starkt gjort att skriva!
  Ska definitivt läsa den.

  Gillad av 1 person

 11. Åsa februari 27, 2019 / 7:54 e m

  ❤️🌸🧡🌺💛🌼💚🌻💙🌷💜🌹

  Gillad av 1 person

 12. Susanne Hammarlund februari 28, 2019 / 6:11 f m

  Underbara Eva, du är fantastisk! Längtar efter att få läsa din bok! Kram

  Gillad av 1 person

 13. Anna februari 28, 2019 / 7:18 f m

  Grattis författaren ❤🌞👍🤗

  Gillad av 1 person

 14. Tina mars 1, 2019 / 3:57 e m

  Hej Eva !

  Stort Grattis 🤗🙏❤. Jag tycker väldigt mycket om bilden på din nya bok. ❤.

  Stor varm kram ❤

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s