Signalfel!!! – vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation sökes

Hjärnan har ett avancerat signalsystem. I hjärnan bildas signaler som skickar information till kroppens organ. Dopaminet kan liknas vid hjärnans bensin. Det ska hålla oss mentalt skärpta och motiverade. Det gör att vi kan tänka logiskt och planera. Brist på dopamin ger slö tankeverksamhet, försämrat minne och koncentrationsproblem.

Hur mår du idag Eva? Ja, denna ständigt svåra fråga. Upp och ner. Blandat. Inte helt på topp. Men hur bra känns det att svara så. Ruskigt hjärntrött, mår illa, försämrad aptit, värk i höger sida, svag tinnitus på höger sida, lite ont i hjärtat…men annars är det bra 😊
Jag kan må bra också. Kvällarna är mycket bättre.

Men min hjärntrötthet tar musten ur mig. Skulle kunna lägga mig på golvet på jobbet, affären, bussen osv. för jag är så vansinnigt trött. Jag sover och sover när jag är hemma men det hjälper inte. Jag har börjat komma igång med träningen igen. Jag har inte bytt någon medicin sedan i februari. Men nu har det smällt till rejält i skallen. Känner mig som om jag vore drogad. I en bubbla. Helt orkeslös och har svårt att komma igång med något. Allt går långsamt. Kan stirra på datorskärmen och efter ett tag, som om efter en mikrosömn med öppna ögon, undra vad jag höll på med. Så fort jag lämnar vårt hem och jag möts av alla dessa intryck så blir jag helt slut. Ljud och ljus. Rörelser. Energin är såå liten i mitt förråd. En ambulanssiren eller ett skrik tar energi. Mår bäst hemma i tystnad. Men så kan jag ju inte leva.

Dopaminet är starkt förknippat med motoriken. Jag skakar knappt något tack vare mina mediciner. Lite vinglig kanske. Men dopaminet reglerar även vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation. Japp, jag har förstått det. Har väldigt svårt att ”komma igång”. Jag har tappat mycket av min drivförmåga. Orkar bara inte. Men den här signalsubstansen dopamin, som är min bristvara, jobbar impulsbaserat och kommer i vågor. När det sjunker tar kortisolet över. Kan då känna stress, oro och ibland ångest. Söker något som trycker bort kortisolet.

Till exempel när det gäller träning. På morgonen känner jag starkt motivation att gå på boxningen efter jobbet. Peppad och taggad. Dopaminet, tillsammans med noradrenalin, ger motivation och iver. När dessa sedan sjunker kommer stresshormonet  kortisol och det kan kännas jobbigt och stressigt. Hur sjutton ska jag orka träna? Känner mig alldeles för trött och hoppar över träningen vilket blir en slags belöning –  lyckohormonet serotonin får mig att må bra. Åh så skönt att jag hoppade över träningen och får vila som jag behöver. Ett glas vin ökar också tillfälligt serotoninet.

Signalsubstanserna styr mig. Det gäller att jag tar mig igenom kortisolpåslaget och får serotoninet genom att jag verkligen går och tränar. Men är man trött redan när man åker pendeltåget  vid klockan halvåtta på morgonen är det enormt krävande att kriga igenom kortisolet för att komma till träningen på kvällen.

Saknar att vara pigg och ”på hugget”.

Skärmklipp

11 reaktioner på ”Signalfel!!! – vakenhet, glädje, entusiasm, uppmärksamhet och motivation sökes

 1. Carina juni 3, 2019 / 9:18 f m

  Det var fantastiskt bra skrivet! ❤️

  Gillad av 1 person

  • ejnebornochparkinson juni 3, 2019 / 9:23 f m

   Tack Carina ❤️ om ändå omvärlden kunde förstå hur tärande hjärntröttheten är.

   Gilla

 2. Lotta juni 3, 2019 / 11:10 f m

  Bra beskrivet, ger mig fördjupad förståelse hur min man känner.

  Gillad av 1 person

 3. Åsa juni 3, 2019 / 12:22 e m

  Önskar jag kunde dela med mig av mina dopaminer till dig 🦠🦠🦠🦠🦠❤️

  Gillad av 1 person

 4. Anders Andersson juni 3, 2019 / 12:57 e m

  Så bra skrivet, känner igen en hel del👏särskilt det där med att det är svårt att ”komma” igång. Ska låta frugan läsa dina tankar😉

  Gillad av 1 person

 5. Helena Andersson november 16, 2019 / 2:10 e m

  Stämmer på pricken! Senast igår hoppade jag över träningen…. hade tänkt fara på gymmet direkt efter jobbet men det gick bara inte…..for hem och sov istället .Och då jobbar jag ändå bara 50% nu…

  Gillad av 1 person

  • ejnebornochparkinson november 16, 2019 / 2:30 e m

   Tänk att få känna sig pigg. Vilken lyx när det funkar och man inte förstår att uppskatta det. Men träna är viktigt. Kram på dig 💕

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s