Jag har dopaminbrist i hjärnan

Parkinsons sjukdom är en neurologisk sjukdom som innebär att nervceller, som tillverkar signalsubstansen dopamin, långsamt försvinner. Och på så sätt minskar nivån av dopamin i hjärnan. Dopamin är viktigt för att signalerna från olika delar av hjärnan ska nå varandra och när det blir för lite dopamin kan det uppstå symptom som skakningar i kroppen och långsamma rörelser. Symptomen förvärras ju fler dopaminproducerande nervceller som dör. Sjukdomen är obotlig. Och det finns idag inget botemedel, men det finns mediciner som kan hjälpa till att kontrollera symptomen. Och det pågår mycket forskning kring bromsmedicin. Känner mig hoppfull! Sjukdomen är progressiv vilket betyder att den förvärras med tiden. Jag har tydligen haft sjukdomen i flera år utan att veta det. Och man vet inte heller varför herr Parkinson valt ut mig.

Bild från Neurologi i Sverige

pet-ct-parkinssons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s