Muskelmotståndet vinner alltid matchen

Parkinsons sjukdom drabbar nervsystemet. Det är en mycket individuell sjukdom med många olika otrevliga symptom. Men det finns tre kännetecken som är typiska för sjukdomen.

TREMOR – skakning/darrning – oftast börjar det skaka i en hand eller en fot. Och till att börja med på ena sidan. För mig började det i handen på höger sida. Jag känner inget på vänster sida än. Skakningarna känns och syns mest i vila. När jag rör handen lite så försvinner skakningarna. När jag går och låter armen ”hänga ner” så ”roterar” ofta handen. Då känns den bly-tung och stel. Det värker. Skakningarna som syns utanpå känns även inombords. Det psykiskt jobbigaste är nog när jag är trött och bara vill sova, och handen retligt ligger och skakar rytmiskt. Men när jag väl sover så skakar jag tack och lov inte.

RIGIDITET – muskelstelhet – musklerna har svårt att slappna av. Och i och med att de jobbar kontinuerligt leder det till stelhet och smärta. Fingrarna blir liksom stela ibland och svåra att räta ut. Höger arm kan kännas tung, svullen och öm. Jag känner ett muskelmotstånd i armen som jag inte kan övermanna. Försöker med all min vilja och koncentration att slappna av men muskelmotståndet vinner alltid matchen. Ibland vill jag bara ”kasta iväg” armen. Jag tränar mycket för att stärka mina muskler och hålla mig rörlig.

HYPOKINESI – rörelsehämning – rörelserna blir långsamma och finmotoriken blir svårare. Tidiga tecken kan vara nedsatt mimik, röstsvaghet och försämrad rörelseförmåga. Skrivförmågan kan påverkas. Jag känner mig tack och lov inte rörelsehämmad än. Men jag har nyss fått diagnosen och antar att jag till mångt och mycket är ”i början av sjukdomen”. Stretchar och töjer. Förebygger så gott jag kan.
 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s