Men man kan ju undra VARFÖR???

Varför får vissa Parkinson? Vad är orsaken? Eller orsakerna? Sjukdomen anges vara en av de mest komplexa och omfattande sjukdomar som angriper nervsystemet. Orsakerna till sjukdomen vet man inte helt klart. MEN det pågår intensiv forskning som går framåt. Det man vet är att nervcellerna som transporterar dopaminet skadas. Cellerna finns i en del av hjärnan som kallas substantia nigra. Det är ett område i mitthjärnan. Forskarna vet inte med säkerhet varför cellerna skadas, men det finns teorier.

En del tror att det beror på miljögifter. Andra tror att virusinfektioner är orsaken. Sedan kan det finnas viss ärftlighet, dvs. en viss genetisk förklaring. Jag känner inte till någon i min släkt som haft den här sjukdomen. Jag blev livrädd när jag hörde om denna teori. Måtte inte mina barn drabbas i framtiden. Men enligt min neurolog finns ingen förhöjd risk för dem. Hoppas Parkinson-teamet har samma besked. Huvudskador är också en teori. Eller inflammation i hjärnan till följd av stark påfrestning? Det kan också vara så att det inte finns en enda förklaring utan att flera faktorer tillsammans ligger bakom sjukdomen.

Blir intressant att träffa Parkinson-teamet och höra om de kommer att ha någon teori om varför jag kan ha drabbats. De jobbar ju även med forskning om detta. Hoppas innerligt att forskarna får tillräckligt stöd och att de kommer fram både till orsak/orsaker, bromsmedicin och så småningom även botemedel. Bara en liten önskan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s