Det gäller att gasa och bromsa växelvis – och i lagom takt

Hjärnan har ett nervsystem som är som ett komplicerat nätverk. Mellan nervcellerna finns det små mellanrum. Och för att fungera behövs små budbärare mellan dessa. Dom hjälper cellerna att kommunicera. Nervsignaler skickas mellan cellerna med hjälp av så kallade signalsubstanser. De viktigaste substanserna är serotonin, dopamin och noradrenalin. Substanserna utsöndras från nervcellernas ändar. Hur mycket och när det ska skickas regleras av ett ”litet maskineri” i hjärnan. Här gasas det ibland och bromsas det ibland.
Dopamin är den substans som behövs för kontrollen av kroppens rörelser. För mig som har Parkinson har cellerna som tillverkar dopamin förstörts. Det här gör att jag skakar ibland. Signalerna fungerar inte. Det gör även att jag blir supertrött och har sömn- och koncentrationsproblem. Jag har inte ork eller driv. Energibufferten är väldigt låg. Dopaminnivån ökar vid aktivitet och stimulans men minskar vid vila. Till skillnad från ”lyckopillret” serotonin som ökar vid vila och trygghet men som sjunker vid aktivitet. Vid stress minskar de båda. Därför behövs påfyllning växelvis. Träna för att öka dopaminnivån. Sedan vila för att få upp serotoninet. Sedan aktivitet igen. Och så vidare. Ingen enkel balans.
Vad frisätter dopamin då? Jo, droger som amfetamin, alkohol, sex, sötsug, mat, motion och fysisk träning. Och tydligen i en fallande skala i just den ordningen. Hmm…låter som en hel radda med missbruksområden. Dopamin är alltså en nyckelspelare i belöningssystemet och det gäller att hålla sig på rätt sida av belöning och missbruk.
Jag är ju en kontrollmänniska så risker för missbruk låter skrämmande.
Men vad kan man göra åt dopaminbristen då? Jo, i första läget hitta en medicin. Här är jag nu. Man kan alltså inte bota eller bli frisk. Men medicinerna kan minska symptomen. Sedan finns det andra metoder när inte det räcker. Men det har jag inte läst in mig på än eftersom jag är i stadiet att prova ut en första medicin. Och det kan visst ta månader innan man hittar det som är bäst just för mig. Många olika individuella symptom = många olika slags mediciner. Nu provar jag en medicin som, om jag förstått det rätt, tar vara på min egen dopaminproduktion. Hoppas detta ska hjälpa mig här och nu , och att jag får vara kvar på ”detta stadium” länge, länge, länge…
Kramkalas på er alla 930 unika besökare ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s