Kom igen – du behövs i hjärnforskningen

Karolinska Institutet, Nobels väg i Solna, kl 9.00 stod det i min outlook. Idag skulle jag bidra till att göra skillnad.

Jag har anmält mig till att delta i en studie som syftar till att identifiera nya metoder för hur hjärnan arbetar när man har Parkinson jämfört med ”friska hjärnor”. På sikt ska det i sin tur kunna leda till att hitta nya metoder till diagnosticering av sjukdomen. Här vill jag vara med såklart!

Studien heter  magnetencefalografi eller kort och gott MEG. Så här är det, när hjärncellerna aktiveras bildas extremt små magnetfält. Mätningarna av detta registreras då man sitter i en skön stol i ett magnetfältsavskärmat rum. Sedan görs en magnetkameraavbildning av hjärnan (MR) i en magnettunnel. Min hjärnanatomi behövs när resultaten från MEG ska analyseras. Så studien omfattar både hjärnaktivitet och hjärnanatomi. Superintressant.

Jag bytte om till speciella kläder. Allison, som är koordinator i projektet, förberedde med att sätta fast elektroderna på mig. När allt var preppat så visade det sig att tekniken (datorn) inte var med oss. Det var tydligen inget som hänt tidigare. Jag och Allison tog en fika i köket medan vi väntade på teknikens under. Vi hade intressanta samtal om bl.a.  hjärnforskning, ungdomars psykiska ohälsa, bloggar och böcker. Jag tror att det fanns en mening med teknikstrulet. Vi fick en bra pratstund.

Studien söker fler deltagare och självklart är jag övertygad om att det alltid finns några bland mina 6300 läsare som bor i Stockholmsområdet, är mellan 50 och 75 år och matchar kravprofilen. Jag lägger in länk till deras sida längst ner. De söker både parkinsonsjuka och friska (till jämförelsegruppen). Det är helt ofarligt och om du nu inte vill göra det av hjärte-skäl så kanske ersättningen lockar dig.  Kom igen – du behövs! Intresseanmälan finns på nedan sida.

http://natmeg.se/info/megstudie/index.html

Ps. Jag har en ny tid bokad. Så lätt vinner inte tekniken.

Skärmklipp

 

 

2 reaktioner på ”Kom igen – du behövs i hjärnforskningen

  1. Åsa maj 23, 2019 / 4:14 e m

    Bra gjort 🙌🏼! Hade jag varit närmare hade jag anmält mig 🥰

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s