”Ge mig inte fisk, utan lär mig att fiska”

Igår fick jag äntligen möjlighet att lyssna på Sara Riggare. En driven och klok parkinsonsyster som fick sin diagnos redan som trettonåring. Det är Sara som myntat uttrycket spetspatient vilket är en patient som kan mycket om sin sjukdom. En patient som tar eget ansvar och ställer frågor. Som vågar ifrågasätta. Det är ju ändå patienten som själv känner sin kropp och sina symptom. Det handlar om att inte lägga allt ansvar (och sitt eget öde) helt hos vården. Som patient har man också ett eget ansvar. Patienter med långvarig sjukdom som på olika sätt lärt sig att utöka sin ”må-bra-tid”.

Parkinsons sjukdom innebär i regel mycket mediciner. De ska tas vid vissa regelbundna tider och med vissa doser. Vi lär oss när det börjar bli medicindags då symptomen ökar. Kroppen lär sig med åren. Men det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Därför är det så viktigt att lyssna på sin egen kropp. Det kanske är en förskjutning i tid som minskar symtomen hos mig men inte en annan person. Eller kanske till och med en minskning av dosen en viss tid på dygnet. Istället för ensidig vård eftersträvas ett samarbete med läkaren helt enkelt. Att sätta sig i förarsätet istället för att åka med som passagerare. Region Norrbotten var först ut med att rekrytera spetspatienter med uppdrag att medverka i att utveckla vården. Fantastiskt bra.Tänk om alla regioner kunde ta vara på den expertisen. Och varför inte Försäkringskassan…

Många är vi som vid första neurologbesöket fick rådet att inte googla. Men kunskap är viktigt och webben är ett bra verktyg om vi använder det rätt. Så Sara menar att vi visst ska googla men att vi måste lära oss att googla rätt. ”Ge mig inte fisk utan lär mig att fiska” summerar det jag tar med mig från föredraget idag.

Tack Sara!

Bildresultat för spetspatient

2 reaktioner på ””Ge mig inte fisk, utan lär mig att fiska”

 1. lottapetterssonjjgruppense september 26, 2019 / 9:15 f m

  Som anhörig känner jag mig så tacksam att få ta del av din text. Jag förstår att Parkinson växlar från dag, timme, vecka hur medicin o kroppen svarar. Inget är beständigt,
  Idag ska jag få följa med min man på ett temamöten på parkinsonenheten, känns stort.❤️

  Gillad av 2 personer

  • ejnebornochparkinson september 26, 2019 / 9:27 f m

   Åh tack Lotta 💕 det värmer att jag kan göra skillnad. Fantastiskt fint av dig att sätta dig in i din mans sjukdom och engagera dig. Lycka till på temamötet! Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s